Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σμάρω Στεφανίδου


   Γεννιέται από μικρασιάτες γονείς στις 9 Απρίλη του 1913 στην Αθήνα.
   Από μικρή της αρέσει το θέατρο και παρουσιάζει παραστάσεις στα παιδιά.
   Μαθαίνει ξένες γλώσσες και πιάνο, αποφοιτά από την Εμπορική Σχολή και δουλεύει εξοικονομώντας χρήματα για τις σπουδές της στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από τους γονείς της.

 "Δον Κιχώτης" του Θερβάντες, Εθνικό Θέατρο 1936,
Σμάρω Στεφανίδου (στον κύκλο, πίσω από το Μάνο Κατράκη): Δόνα Θωμαΐτσα.
Από το αρχείο του Εθνικού.

    Το 1937 αποφοιτά από τη Δραματική Σχολή και κάνει την πρώτης της θεατρική εμφάνιση στο έργο του Άγγελου Τερζάκη "Γαμήλιο εμβατήριο", που παρουσιάζεται από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
   Στην Κοτοπούλη παραμένει για τρία χρόνια και ύστερα συμμετέχει στους θιάσους της Κατερίνας, των Μανωλίδου - Παππά. 

Στα "Τέσσερα σκαλοπάτια"


   Το 1951 κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία των Γιώργου Ασημακόπουλου (σενάριο) και  Γιώργου Ζερβού (σκηνοθεσία) "Τα τέσσερα σκαλοπάτια".
   





  
  Το 1952 συνεργάζεται με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη και παραμένει ως βασική καρατερίστα ως το θάνατο του ηθοποιού, το 1960.
   "Παίζαμε, αν δεν απατώμαι, ένα έργο του Γιώργου Τζαβέλλα, "Η γυνή να φοβήται τον άντρα", ήταν η ττλευταία παράσταση, νομίζω, ή η προτελευταία, και πήγα εκεί και βγαίνει η ταμίας και μου λέει, έτσι στεγνά, από αυτά που δεν τα πιστεύει κανείς, "ο Λογοθετίδης πέθανε!"... Τι αντίδραση... δεν θυμάμαι... δεν το πίστεψα. Ανέβηκα πάνω κι όταν το διαπίστωσα αυτό το πράγμα ήταν πολύ θλιβερό...

Η δε κηδεία του ήταν ένα πράγμα, τι να σου πω δηλαδή, όλη η ΑΘήνα τον ακολούθησε. Τον αγαπούσανε πολύ, ήταν αξιαγάπητος. Και τον ραίνανε με λουλούδια και, θα σου φανεί περίεργο, γελούσανε και χειροκροτούσανε! Λες και είχε την τελευταία του πρεμιέρα."
    



Το καλοκαίρι του 1962 συμμετέχει στην επιθεώρηση των Μποστ - Θεοδωράκη "Όμορφη πόλη".
   Το 1977 αποτελεί σταθμό στην καριέρα της. Ερμηνεύει την Εκάβη στις Τρωάδες του Ευριπίδη, που ανεβάζει ο Γιάννης Τσαρούχης σε δική του μετάφραση, δισασκαλία και σκηνοθεσία. Στην Ακαδήμία Τσαρούχη, λέει χαρακτηριστικά η ηθοποιός, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα.
  
  Από τις πολλές συνεργασίες στο θέατρο, αναφέρω ενδεικτικά τις συμμετοχές στους θιάσους των Λαμπέτη, Χορν, Καλογεροπούλου - Φέρτη, Κωνσταντάρα.
   

  Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές (λογοτεχνικές και θεατρικές), λαμβάνει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές.



 Το 1977 η Σμάρω Στεφανίδου ερμηνεύει την Εκάβη, την ηρωίδα από το "Τρίτο στεφάνι", που παρουσιάζεται στο ραδιόφωνο σε 78 συνέχειες.




   Παρακαλουθεί πάντα θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και τις πιο πρωτοποριακές, προσέχει ιδιαίτερα την εμφάνισή της.
   Το 2003 ανοίγει μαζί με την κόρη της, Λήδα - Ειρήνη Shantala, τον πολυχώρο Shantom.
   Πεθαίνει, στα 97 της χρόνια,στις 7 Νοέμβρη του 2010, από καρδιακή ανεπάρκεια.

   Ήταν παντρεμένη με τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913-1965), με τον οποίο είχε αποκτήσει τη Λήδα.


διαβάστε:
δείτε:
Ένας βλάκας και μισός - θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά
Δεσποινίς ετών 39 - ταινία (1954)
Γάμος αλά ελληνικά - ταινία (1964)

2 σχόλια:

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...