Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Το όνειρο πρέπει να είναι σκοτεινό

από "Το όνειρο" του Σίγκμουντ Φρόυντ


"Dream world" by Jacek Yerka

Ποτέ το όνειρο δεν ασχολείται με πράγματα που δεν θα άξιζαν την προσοχή μας και εκτός ύπνου, και τα μικροπράγματα που δε μας ενοχλούν την ημέρα δε θα μπορούσαν να μας ακολουθούν και στον ύπνο.



"Dream world" by Jacek Yerka


Σε κάθε όνειρο με σκοτεινό ή συγκεχυμένο περιεχόμενο θα συναντούσα ονειρικές ιδέες που πρέπει να τηρηθούν μυστικές. Αν συνεχίσω όμως την ανάλυση για τον εαυτό μου, χωρίς να λαμβάνω υπόψη τους άλλους, αφού ένα προσωπικό βίωμα όπως το όνειρο δεν μπορεί να προορίζεται για άλλους, θα φτάσω τότε σε ονειρικές ιδέες που θα με αιφνιδιάσουν, που δεν ήξερα ότι υπάρχουν μέσα μου, που δε μου φαίνονται μόνο ξένες αλλά είναι και δυσάρεστες και που γι' αυτόν το λόγο θα ήθελα να τις αμφισβητήσω αποφασιστικά, ενώ οι συνειρμοί που διατρέχουν την ανάλυση με οδηγούν αδυσώπητα σε αυτές.
Σίγκουντ Φρόυντ
Για να εξηγήσω αυτό το εντελώς γενικό φαινόμενο, πρέπει να υποθεσω ότι αυτές οι ιδέες υπήρχαν μεν πραγματικά στην ψυχική μου ζωή και διέθεταν μια ορισμένη ψυχική ένταση ή ενέργεια, αλλά βρέθηκαν σε μία ιδόμορφη ψυχολογική κατάσταση που δεν τους επέτρεπε να μου γίνουν συνειδητές. Αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση την αποκαλώ κατάσταση απώθησης.
Πρέπει τότε να δεχτώ ότι, ανάμεσα στην σκοτεινότητα του ονειρικού περιεχομένου και την κατάσταση απώθησης, την ανικανότητα συνειδητοποίησης ορισμένων ιδεών του ονείρου, υπάρχει μια αιτιώδης σχέση και να συμπεράνω ότι το όνειρο πρέπει να είναι σκοτεινό, για να μην προδώσει τις ανεπίτρεπτες ιδέες του ονείρου.
Έτσι φτάνω στην έννοια της παραμόρφωσης του ονείρου, που είναι προϊόν της εργασίας του ονείρου και χρησιμεύει στην προσποίηση, την πρόθεση απόκρυψης.
από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου,
από το πρόγραμμα "Όνειρο" του Αύγουστου Στρίντμεργκ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...