Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Καληνύχτα Μαργαρίτα - Γεράσιμος Σταύρου

Βάσος Ανδρονίδης, Ντίνα Κώνστα, Πέτρος Ζαρκάδης, Έρση Μαλικένζου
στη "Μαργαρίτα" από το Θέατρο της Δευτέρας.

Η Μαργαρίτα Περδικάρη μεγαλώνει σε μία από τις αστικές εκείνες οικογένειες που τα μέλη τους λατρεύουν να κυκλοφορούν στο δρόμο "ανώτεροι" από τους άλλους, μα και να προσκυνούν ανώτερους από τους ίδιους.
Δίχως όνειρα, μα και δίχως φιλοδοξίες, χτίζουν τη ζωή τους πάνω σε κουτάκια γεμάτα καθωσπρεπισμούς και την περνούν βάζοντας και βγάζοντας από αυτά τους ανθρώπους που συναντούν.


Έρση Μαλικένζου, Πέτρος Ζαρκάδης,
Ντίνα Κώνστα στη "Μαργαρίτα"
από το Θέατρο της Δευτέρας.
Πάνω σε αυτούς τους καθωσπρεπισμούς στηρίζουν και την ηθική τους, μια ηθική δίχως αντίκρισμα, που τα επιτρέπει όλα με τον όρο να τα κρατήσεις κρυφά, δηλαδή να μην τα χαρείς, που σου αφήνει το ελεύθερο να παραβείς όλους τους νόμους με τον όρο να είσαι πάντα υποτελής κάποιου εκπρόσωπου της εξουσίας, δηλαδή μαριονέτα.

Σταύρος Ξενίδης, Βάσος Ανδρονίδης
στη "Μαργαρίτα"
από το Θέατρο της Δευτέρας.
Η εξουσία τούς χρησιμοποιεί σαν πρώτο ανάχωμα προς εκείνη και, φυσικά, τους πληρώνει αφήνοντάς τους να πλουτίζουν σε βάρος  εκείνων που παράγουν, δουλεύουν, κινούν τα γρανάζια της κοινωνίας.





Η Έλλη Φωτίου στη "Μαργαρίτα"
από το Θέατρο της Δευτέρας.

Η Μαργαρίτα Περδικάρη όμως, καταφέρνει και απαλάσσεται από την παράλογη λογική τους. Μπορεί να ονειρεύεται και να αηδιάζει από την αδικία και την ανηθικότητα.




Είναι ένας καλός άνθρωπος, δηλαδή το καταλληλότερο θύμα. Έτσι ακριβώς τη βλέπουν και οι δικοί της, ακόμα κι αν αποτελεί τη μοναδική τους ελπίδα.
Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος
στη "Μαργαρίτα"
από το Θέατρο της Δευτέρας

Είναι ένας άνθρωπος με αγνές προθέσεις, δηλαδή ένας εύκολος στόχος. Κι έτσι τη βλέπουν οι αγωνιστές, που μες στη φούρια και το πάθος της αντίστασης, παραβλέπουν την ίδια τη Μαργαρίτα, την προσωπικότητα και το περιβάλλον της. 


Η Μαργαρίτα θα πεθάνει νέα. Θα χαθεί από το προσκήνιο, όπως πολλοί καλοί άνθρωποι με αγνές προθέσεις, που συνθλίβονται καθημερινά στις μυλόπετρες των χιλιάδων πρέπει...
Η Έλλη Φωτίου στη "Μαργαρίτα"
από το Θέατρο της Δευτέρας.

Η Μαργαρίτα θα αποδειχθεί, με τον απρόσμενο ηρωισμό της, ένα από τα απαραίτητα μέλης της κοινωνίας, πιο χρήσιμη από προέδρους, καθοδηγητές κι ένα σωρό αξιότιμους πολίτες, μα θα είναι πια αργά...



Ο ηρωισμός της ίσως γίνει θέμα κάποιου βιβλίου, ίσως αναφερθεί  κάπου, κάποτε... Μα, ποτέ, στην αληθινή ζωή, δεν θα τιμηθεί με τυμπανοκρουσίες, δεν θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας. Γιατί ο ηρωισμός καλών προθέσεων, απαλλαγμένος από ερμηνείες και ταμπέλες, είναι επικίνδυνος για τους μικρούς και τους μεγάλους εξουσιαστές.

Ο Γεράσιμος Σταύρου κάνει μια επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή "Μαργαρίτα Περδικάρη".

"Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Η σεμνοτυφία, το κέρδος, η απάτη, η «ευσέβεια», η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό» τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, από την απληστία της, την αυτοϋπονόμευση της... Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Αυτό το παιδί, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι."
Κώστας Γεωργουσόπουλος, Εστία *


Έλλη Φωτίου - Μάνος Κατράκης,
"Καληνύχτα Μαργαρίτα"



Η "Μαργαρίτα" πρωτοπαρουσιάζεται το 1967 στο Βεάκη, από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, με την Έλλη Φωτίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
"Καληνύχτα Μαργαρίτα"
στο θέατρο Άλφα το 1971










Η Έλλη Φωτίου ερμηνεύει ξανά τη Μαργαρίτα Περδικάρη το 1971, στο θέατρο Άλφα, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Ληναίου.







Η λογοκρισία της δικτατορίας απαγορεύει το έργο.
Το 1984 το θεατρικό μαγνητοσκοπείται για το Θέατρο της Δευτέρας με μια πολύ ενδιαφέρουσα διανομή:
Έλλη Φωτίου, Ντίνα Κώνστα, Έρση Μαλικένζου, Βάσος Ανδρονίδης, Πέτρος Ζαρκάδης, Σταύρος Ξενίδης, Στέφανος Ληναίος, Τάσος Κωστής, Εύα Μουστάκα, Χρήστος Κελαντώνης, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Πάνος Αναστασόπουλος, Χριστίνα Στόγια.
δείτε το θεατρικό έργο με κλικ στην εικόνα
Θεατρική σκηνοθεσία: Στέφανος Ληναίος, τηλεοπτική σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Καρύδης, μουσική; Σπήλιος Μεντής.
Το 1996 τη Μαργαρίτα υποδύεται η Ελένη Κούρκουλα, στο θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, με τους: Κώστα Ρηγόπουλο, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ντίνα Κώνστα, Νίκο Γαρουφάλλου, Δημήτρη Λιγνάδη, Πάνο Σκουρολιάκο κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...