Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νίκος Καζαντζάκης - Έως πότε;


Δείτε όλα τα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη εδώ.
"Πατριωτικό δράμα, βασισμένο στο μυθιστόρημα Κρητικοί γάμοι του Σπ. Ζαμπελίου. Γράφεται το 1907 στην Αθήνα, πιθανόν παράλληλα με το Φασγά.
Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Δ. Γ. Γουνελά, «Εισαγωγή στα τρία μονόπρακτα του Καζαντζάκη. Έως πότε;, δράμα εις πράξεις IV», Νέα Εστία,  (Χριστούγεννα 1977.)
Στην Κρήτη του 16ου αι., οι Βενετοί ζητούν 14.000 άνδρες για να υπηρετήσουν στις γαλέρες. Δυσαρεστημένοι, οι Κρητικοί άρχοντες αποφασίζουν να επαναστατήσουν υπό την αρχηγία του Γεωργίου Καντανολέου˙ στο κίνημα συμπράττουν και ορισμένοι Βενετοί άρχοντες των Χανίων, μεταξύ των οποίων ο Φραγκίσκος Δα Μολίνος.
Έχοντας αποτύχει να εξαγοράσουν τον Καντανολέο, οι Βενετοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επανάσταση με δόλια μέσα. Στο μεταξύ, στον πύργο του Δα Μολίνου, οι Κρήτες και οι Βενετοί επαναστάτες επισφραγίζουν τη συμμαχία τους με μια επιγαμία: ο γιος του Καντανολέου, Πέτρος, αρραβωνιάζεται τη θυγατέρα του Δα Μολίνου, Σοφία.
Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι άνθρωποι του Βενετού δούκα, οι οποίοι παγιδεύουν τους επαναστάτες, που βρίσκονται περικυκλωμένοι από τον βενετσιάνικο στρατό. Αφού απομακρύνουν τους αμάχους, οι επαναστάτες ανατινάζουν τον πύργο. Όσοι επιζούν, καταδικάζονται σε θάνατο. Η γυναίκα του δούκα εξορίζει τη Σοφία και δίνει χάρη στον Πέτρο (με τον οποίον είναι ερωτευμένη)˙ εκείνος όμως αρνείται και οι δύο νέοι αυτοκτονούν μέσα στο δικαστήριο." *

διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...