Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Νίκος Καζαντζάκης - Χριστόφορος Κολόμβος

Δείτε όλα τα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη εδώ.

«Γράφτηκε στο διάστημα Μάη-Ιούνη 1949 με πρωτότυπο τίτλο "Το χρυσό μήλο"· παίχτηκε απ’ το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το 1976.

»Ο Κολόμβος ενσαρκώνει τον αρχηγό, το δυνατό και προικισμένο άτομο που με τον εσωτερικό του πλούτο καταφέρνει ν' αντισταθεί σε κάθε αντικειμενική δυσκολία και να ξεφύγει από κάθε εσωτερική κρίση, πετυχαίνοντας να φτάσει στο τέλος τής αποστολής του.
Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε το καλογραμμένο αυτό έργο σαν ένα δοκίμιο για την αγωνιστικότητα του ανθρώπου και την αναζήτηση της ελευθερίας
(Από το άρθρο τού Θόδωρου Γραμματά «Ξαναδιαβάζοντας το έργο τού Νίκου Καζαντζάκη») *


Υπόθεση:
"Στο μοναστήρι της Παναγιάς του Ατλαντικού, ο δον Αλόνσο προτείνει στον Ηγούμενο και στον πατέρα Χουάν ένα ταξίδι σε μια μακρινή χώρα για την αναζήτηση χρυσού. Γι' αυτό το σκοπό, ψάχνει ένα χάρτη που είχε δωρήσει στο μοναστήρι ο Πάπας.
Εκείνη τη στιγμή αναγγέλλεται η άφιξη ενός οδοιπόρου. Ο ξένος ζητά άφεση αμαρτιών· κουβαλά μαζί του ένα χρυσό μήλο που έχει χαραγμένες επάνω του την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, μιλά αινιγματικά για χάρτες και άγνωστες χώρες και ισχυρίζεται ότι τον διάλεξε ο Θεός για να «περάσει τον Χριστό από τα κύματα». Ο Αλόνσο τον υποπτεύεται και τον κατηγορεί ότι δηλητηρίασε ένα συγγενή του ναύτη και του έκλεψε το χάρτη ενός εξωτικού νησιού. Ο ξένος αρνείται και πηγαίνει να προσευχηθεί.
Μετά από λίγο, ο Αλόνσο τον συναντά και τον προκαλεί σε μονομαχία για το χάρτη. Τότε, ο ξένος - που δεν είναι άλλος από τον Κολόμβο - καίει το χάρτη και πείθει τον αντίπαλό του να τον συντροφέψει στο ταξίδι. Αργότερα εξομολογείται στον Ηγούμενο: ο Θεός τον επέλεξε για να βρει την καινούρια γη και, αν εγκλημάτησε, το έκανε για τη δόξα του Θεού. Ο Ηγούμενος ταράζεται από την εωσφορική του αλαζονεία, όμως πηγαίνει μαζί του στο παλάτι της βασίλισσας Ισαβέλας στη Γρανάδα.


Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Μονή Δαφνίου
το 1924
Μετά από ένα περίεργο όνειρο για χρυσάφι και εξωτικά νησιά, η βασίλισσα παρα-χωρεί ακρόαση στον Κολόμβο. Κατά τη συνάντηση, καθένας τους αναγνωρίζει στον άλλον μορφές που έχουν δει στα όνειρά τους. Η Ισαβέλα δέχεται να χρηματοδοτήσει το ταξίδι και χαρίζει στον Κολόμβο το σταυρό της.
Το ταξίδι αποδεικνύεται δύσκολο. Μετά από 69 ημέρες στο πέλαγος και μία ανταρσία του πληρώματος, ο Κολόμβος είναι εξαντλημένος. Οι στασιαστές βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο αμπάρι, όμως το υπόλοιπο πλήρωμα δείχνει σημεία νέας ανταρσίας.
Το πλοίο πέφτει σε δίνει και ενώ όλοι πανικοβάλλονται, ο Κολόμβος, σε κατάσταση έκστασης, μιλά προφητικά και ακατάληπτα, ορκίζεται ότι σε λίγες ώρες θα βγουν στη στεριά και ελευθερώνει τους στασιαστές. Δύο άγγελοι τον πλησιάζουν και μέσα σε όραμα του δείχνουν εικόνες από τα νησιά που θα ανακαλύψει αλλά και την τύχη που τον περιμένει: όλοι θα τον προδώσουν και θα τον καταδιώξουν. Όμως ο Κολλόμβος αποφασίζει να συνεχίσει. Το όραμα χάνεται και μετά από λίγο πατούν στη νέα γη." *
διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...