Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Λίντα Άλμα: ένα ντροπαλό αστέρι


Λίντα Άλμα



Η Ελένη Μαλιούφα γεννιέται στην Αθήνα το 1926. Μεγαλώνει με τη μητέρα της και την αδελφή της, την Ιώ, αφού ο πατέρας πεθαίνει πολύ νωρίς.


Και οι δυο αδελφές εκδηλώνουν από νωρίς το ενδιαφέρον τους για τα καλλιτεχνικά. Η Ελένη για το χορό, η Ιώ για την υποκριτική.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η μητέρας της Λίντας Άλμα τη γράφει από τα οχτώ της χρόνια στη σχολή χορού του Μοριάνοβ.



Γιάννης Φλερύ - Λίντα Άλμα 

Παράλληλα, η αδελφή της εμφανίζεται, ως παιδί - θαύμα, στη Μάντρα του Αττίκ, ο οποίος και τη βαφτίζει Κίττυ Άλμα.

Τα δυο κορίτσια, όπως συνηθίζεται, κάνουν συχνά μαζί εμφανίσεις ως αδελφές Άλμα και, ακόμα κι όταν η Ιώ αποσύρεται από τα καλλιτεχνικά, η Ελένη Μαλιούφα χορεύει ως Λίντα Άλμα.




Το 1943 ο Απόλλωνας Γαβριηλίδης τη βλέπει στη σχολή χορού και της προτείνει να δουλέψει στο Βαριετέ του Ορέστη Λάσκου, στο Αλκαζάρ, που ανήκει στον πατέρα του Φ. Φίνου, και μεσουρανεί στην κατοχική Αθήνα φιλοξενώντας όλα τα νέα ταλέντα στο χορό και το τραγούδι.

Έτσι, ξεκινάει η καριέρα της Λίντας Άλμα, μιας χορεύτριας που άφησε το σημάδι της στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, αλλά στις σκηνές του εξωτερικού.




Σπουδάζει πολλά χρόνια κλασσικό χορό (και στο εξωτερικό), αλλά δεν καταφέρνει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να γίνει μπαλαρίνα, αφού, όπως θυμάται, "τότε η Λυρική Σκηνή ήταν ένας χώρος πολύ κλειστός".




Όταν η παρτενέρ του Γιάννη Φλερύ, η Μπέλα Σμάρω, μετά από κάποιο ατύχημα δεν μπορεί πλέον να χορέψει, ο κωμικός Μίμης Κοκκίνης βλέπει τη Λίντα Άλμα στο βαριετέ "Παναθήναια" και την προτείνει στο χορογράφο.
Από τώρα και για 28 ολόκληρα χρόνια η Λίντα Άλμα και ο Γιάννης Φλερύ αποτελούν ένα αχώριστο και περιζήτητο χορευτικό δίδυμο.

"Αυτός με πήρε από τα βαριετέ και μ' έβαλε μες στα μεγάλα θέατρα." λέει για το Γιάννη Φλερύ η Λίντα Άλμα.


"Πάνω στη σκηνή η Λίντα μετουσιωνότανε, έπαιρνε μια έκφραση το πρόσωπό της ανάλογα με το ρόλο, που ήταν έκτακτη. Σε κείνους τους ρόλους δε, που έπρεπε να προβάλλεται ο παράγων γυναίκα, ήταν ανυπέρβλητη.
Το περίεργο της Λίντας ήταν ότι ενώ είχε αυτή την τρομερή ακτινοβολία της θηλυκάδας, δεν προκαλούσε πόθους. Ήταν ένα μπιμπελό, προκαλούσε θαυμασμό." λέει για τη Λίντα Άλμα ο Γιάννης Φλερύ. *





"Η Πιαφ είχε κλείσει ένα συμβόλαιο στο Μαϊάμι, ένα καλοκαιρινό κέντρο στην Κυψέλη, για να τραγουδήσει 15 μέρες. Εμείς χορεύαμε ήδη στο Μαϊάμι και την ημέρα της πρεμιέρας κάθισε και μας είδε και την ίδια μέρα μας φώναξε στο καμαρίνι της και μας είπε αν θέλουμε να πάμε μαζί της στο Παρίσι, στο θέατρο Ετουάλ, που θα έκανε πρεμιέρα αμέσως μετά. Τότε εμείς τρελαθήκαμε από τη χαρά μας."

Η Άλμα και ο Φλερύ συνεργάζονται με την Έντιθ Πιαφ για τέσσερα χρόνια, την ακολουθούν στην τουρνέ της, σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ εμφανίζονται και δίπλα στους Αζναβούρ, Ίβ Μοντάν, Ζακ Μπρελ, Μπουρβίλ.




Λίντα Άλμα - Μάνος Κατράκης 

Το 1955 έρχεται στην Ελλάδα για να δει την άρρωστη μητέρα της κι έχει σκοπό να φύγει αμέσως, αφού οι καλλιτεχνικές της υποχρεώσεις είναι πολλές και σημαντικές, όμως γνωρίζει το Μάνο Κατράκη και, τελικά, δεν φεύγει ποτέ ξανά από την Ελλάδα.
Η ερμηνεία του Μάνου Κατράκη στο Τέλος του ταξιδιού τη συγκλονίζει.



Κατράκης  - Άλμα
"Η Λίντα Άλμα μπαίνει ξαφνικά στη ζωή του και την ανατρέπει. Είναι το '54, στις παραστάσεις του έργου το «Τέλος του Ταξιδιού» που συναντιούνται για πρώτη φορά και εκείνη γοητευμένη δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το θέατρο.
Μετά την παράσταση ανεβαίνει να τον συγχαρεί και από εκεί βρίσκεται μαζί του σε ένα καφενεδάκι στην Ακρόπολη να κουβεντιάζει μέχρι τα ξημέρωμα. Τον ερωτεύεται παράφορα.

Είναι η εποχή που η καριέρα της βρίσκεται στο δρόμο για την παγκόσμια καθιέρωση. Το πάθος της όμως την κρατά στην Ελλάδα και βεβαίως δεν μετανιώνει ποτέ για την επιλογή της.



Μάνος Κατράκης και Λίντα Άλμα


O ίδιος ο Κατράκης μιλάει με τα θερμότερα λόγια για εκείνη: «H Λίντα αντικατέστησε ό,τι είναι δυνατόν να υπάρξει αγαπημένο για έναν άνθρωπο. Μάνα. Πατέρα. Ερωμένη. Σύζυγο. Φιλενάδα. Θύμα. Τι να πω. Υπηρέτη. Αφέντη. Τι να πω. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι βρίσκονται εύκολα τέτοιοι άνθρωποι. Είναι ένα πλάσμα άλλου κόσμου»."
απόσπασμα από το βιβλίο
"Μάνος Κατράκης στη ζωή, τη σκηνή και την οθόνη" *






Τώρα το δίδυμο Άλμα - Φλερύ συνεχίζει τις πετυχημένες του εμφανίσεις στην Ελλάδα, σε θέατρα, κινηματογράφο και κοσμικά κέντρα.


Μάνος Κατράκης, Τζένη Καρέζη, Λίντα Άλμα (πηγή)


Το 1957 ιδρύουν τα "Μπαλέτα της Αθήνας". Είναι ένα όνειρο του Γιάννη Φλερύ, που θέλει να ξεφύγει, όπως λέει ο ίδιος, από τις συνθήκες ζούγκλας που επικρατούν στο χώρο του θεάματος.
Δίνουν κάποιες παραστάσεις στο θέατρο Κατράκη, όμως δεν έχουν την επιτυχία του ζευγαριού και σταματούν. Ωστόσο, προλαβαίνουν να ανακαλύψουν νέα ταλέντα, όπως ο Φώτης Μεταξόπουλος.






Στις ταινίες "Κάτι κουρασμένα παλικάρια" και "Κοντσέρτο για πολυβόλα" οι χορογραφίες είναι της Λίντας Άλμα, όμως στις "Μαριονέτες" των "Παλικαριών" δεν χορεύει η ίδια.




Η Λίντα Άλμα έζησε και το "πρώτο ράγισμα της υγείας" του Μάνου Κατράκη, στη δικτατορία, όταν ο ηθοποιός έχασε το Λαϊκό Θέατρο.



Μάνος Κατράκης και Λίντα Άλμα

Το 1979 παντρεύεται με το Μάνο Κατράκη και εγκαταλείπει κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, αφού η νυχτερινή διασκέδαση έχει πια αλλάξει, κυριαρχεί το μπουζούκι και η Λίντα Άλμα νιώθει ότι δεν χωρά στην καινούρια κατάσταση.






Λίντα Άλμα

Πεθαίνει στις 2 Αυγούστου του 1999.

Μοναδική της έννοια μέχρι το θάνατό της παρέμεινε η ίδρυση ενός μουσείου όπου θα έβρισκε στέγη όλο το θεατρικό υλικό που είχε αφήσει ο Μάνος Κατράκης.








Οι φωτογραφίες, εκτός κι αν αναφέρεται η πηγή, είναι από το αρχείο της ΕΡΤ.


διαβάστε σχετικά:

δείτε σχετικά: 

6 σχόλια:

  1. Λοιπόν έψαχνα εδώ και καιρό, εναγωνίως, ένα αφιέρωμα για την μεγάλη αυτή καλλιτέχνιδα, την πανέμορφη Λίντα Άλμα.
    Μάλιστα το έψαχνα όταν πριν μήνες είχα ανεβάσει ένα θέμα στο ΣΙΝΕΦΙΛ για την "Χορογραφία στον Ελληνικό Κινηματογράφο".
    Να που το βρίσκω εδώ από σένα Αλεξάνδρα ιδιαίτερα συγκροτημένο και πλήρες.
    Σε Ευχαριστούμε ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα! ΠΟλλά συγχαρητήρια σας αξίζουν γιατι η προσφορά αυτού του θεάτρου είναι τεράστια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σύνδεσμος πού παραπέμπει;;;
      Καλό Πάσχα! (Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση...)

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα.
    Παρ΄όλο που είχα εργαστεί για δώδεκα χρόνια στον ελληνικό κινηματογραφο και σε μια ταινία με το ζεύγος Φλερύ-Άλμα δεν γνώριζα τόσες λεπτομέρειες για την ζωή της μεγάλης αυτής χορεύτριας.
    Νάσαι καλά και να σου ευχηθώ καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα και τις ευχές, να έχεις κι εσύ ένα όμορφο Πάσχα!
      Κι όποτε θελήσεις, θα χαρώ πολύ να μιλήσουμε στο ΘΕΑΤΡΟ για την εμπειρεία σου.

      Διαγραφή

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...