Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Η βίλα των οργίων

θεατρικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου

Κώστας Ρηγόπουλος - Κάκια Αναλυτή

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά από θίασο Αναλυτή - Ρηγόπουλου.

Είναι το έργο που εγκαινιάζει το θέατρο Κάκια Αναλυτή τον Ιούλη του 1963!

Θυμάται ο Κώστας Ρηγόπουλος στο βιβλίο του "Το παραμύθι της ζωής μου":



"Δεν βρίσκαμε κανένα έργο που ν' άξιζε τον κόπο, ώσπου μια μέρα μας διαβάζει ο Μεμάς ο Σταύρου την 'Βίλα των οργίων'. Μια πάρα πολύ ωραία κωμωδία με σατιρικές προεκτάσεις και γέλιο αφάνταστο."

"Τέλειωσε το θεατράκι κάποτε και στο τέλος Ιουλίου 1963 κάναμε πρεμιέρα. Το τι σουξέ έκανε η Βίλα των οργίων δεν περιγράφεται."


Ο Κώστας Ρηγόπουλος υποδύεται το βουλευτή και η Κάκια Αναλυτή τη Βιολέτα.
Παίζουν ακόμα: ο Λαυρέντης Διανέλος, η Ρίτα Μουσούρη, ο Νίκος Βασταρδής, η Ελένη Καρπέτα, ο Νίκος Τσούκας, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Ρένος Βρεττάκος, η Άννα Τάρη, ο Χρήστος Δοξαράς, η Λίλιαν Σουρτζή και ο Χρόνης Εξαρχάκος, "ένας νέος ηθοποιός", θυμάται στο βιβλίο του ο Κώστας Ρηγόπουλος, " για τον οποίο είχαμε ακούσει ότι έχει πολύ ταλέντο και τον εμφανίσαμε για πρώτη φορά στην σκηνή σ' έναν μεγάλο ρόλο. Ήτανε πολύ ταλαντούχος πράγματι. Έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία."


Το 1964 ο Γεράσιμος Σταύρου διασκευάζει το έργο του και "Η βίλα των οργίων" μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σκηνοθετημένη από το Ντίνο Δημόπουλο.



Η Κάκια Αναλυτή πρωταγωνιστεί ερνηνεύοντας το ρόλο που υποδυόταν και στο θέατρο, ενώ ο Κώστας Ρηγόπουλος απουσιάζει και το ρόλο του υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Παίζουν οι:  Αλέκος Τζανετάκος, Δημήτρης Μπισλάνης, Χρήστος Δοξαράς, Κάκια Αναλυτή, Μέλπω Ζαρόκωστα, Ρίτα Μουσούρη, Σούλη Σαμπάχ, Μαρία Μπονέλλου, Γκόλφω Μπίνη, Λίλιαν Σούρτζη.

Τη μουσική γράφει ο Γιώργος Μουζάκης και η Μαίρη Λίντα με το Μανώλη Χιώτη τραγουδούν, στην απαραίτητη σκηνή στα μπουζούκια, το "Κόκκινο μαντήλι".




Το 1988 παρακολουθούμε τη "Βίλα των οργίων" από το Θέατρο της Δευτέρας, σε σκηνοθεσία Πωλ Σκλάβου.
Ο Κώστας Ρηγόπουλος υπδύεται ξανά το ρόλο που έπαιξε στο πρώτο ανέβασμα του έργου και το ρόλο της Αναλυτή ερμηνεύει η Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Παίζουν οι: Κώστας Ρηγόπουλος, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ορφέας Ζάχος, Θανάσης Θεολόγης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Τάνια Καψάλη, Γιώργος Μάζης, Δημήτρης Πετράτος, Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Σπαντιδάκη, Μάνια Συριοπούλου, Θόδωρος Συριώτης, Τάσος Χαλκιάς.
 


"Είναι μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα, που, όπως λέει και ο σκηνοθέτης Πολ Σκλάβος, καυτηριάζει τη νοοτροπία του ρουσφετιού και την υποκρισία του κατεστημένου. Το κεντρικό πρόσωπο, ο Ζάβαρος, είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του κατεστημένου. Επιτυχημένος επιχειρηματίας ετοιμάζεται και για την πολιτική του καριέρα, εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των άλλων και εξαγοράζοντας της σιωπή τους. Ομως, στο παιχνίδι αυτό, θα βρει αντίπαλο το ίδιο του το "θύμα", τη Βιολέτα, η οποία θα τον εκβιάσει." *

5 σχόλια:

  1. Μιλάμε για ένα από τα πιο κλασικά σύγχρονα θεατρικά έργα του Ελληνικού ρεπερτορίου. Ευρηματικό σαν σύλληψη και ιδέα με αρκετές κοινωνικές σατιρικές αναφορές.
    Αναλυτή-Ρηγόπουλος εξαίρετη ερμηνεία σφράγισαν το έργο.
    Φιλιά πολλά Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω το βιβλίο του Κώστα Ρηγόπουλου. Το θεατρικό τους φυσικά δεν το είδα, αλλά η ταινία εξαιρετική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένω τη γνώμη σου και για το θεατρικό της Δευτέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλεξάνδρα μου, βλέπω μόνο την απάντηση στο Γιάννη, τα υπόλοιπα σχόλια δεν φαίνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...