Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Θεατρόπληκτοι: με βλέμμα καθάριο απέναντι στο θεατρικό γίγνεσθαι
Οι Θεατρόπληκτοι μας συστήνονται:

"Το νήμα ξετυλίγεται περίπου είκοσι χρόνια πριν... Όταν το θεατρικό εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Αμαρουσίου έδινε βήμα στα μετέπειτα μέλη των "Θεατρόπληκτων" ,με αρωγό και φύλακα-άγγελο στην όλη αυτή προσπάθεια τη σκηνοθέτη Εύχαρις Παπαϊωάννου. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου που συμπεριελάμβανε από Commedia dell’ Arte με τους "Δίδυμους της Βενετίας" και το εμβληματικό έργο του Λόρκα "Το σπίτι της Μπερνάλντα  Άλμπα" μέχρι και μια αυθεντική ελληνική κωμωδία, γραμμένη από τον Αλέκο Σακελλάριο, "Ο Θάνατός σου, η ζωή μου", κατέθεταν κάθε φορά  ένα σαφές δείγμα γραφής της αλήθειας και του ταλέντου τους.
Αρχής γενομένης από την περίοδο 2005-2006, οι ''Θεατρόπληκτοι" με την όρεξη μιας ευφρόσυνης παρέας και την πολύτιμη εμπειρία ως παρακαταθήκη, αποφασίζουν να συστήσουν τη δική τους θεατρική ομάδα, με κεντρικό άξονα την αγάπη τους για τη θεατρική μέθεξη, υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα, της ακάματης φίλης Ευχάριτος Παπαϊωάννου.


Η πρώτη απόπειρα, "Επαφές σκοτεινού τύπου", πραγματεύεται μέσω μιας ιδιότυπης σκηνικής σύμβασης, τη δράση στο σκοτάδι... Θ΄ ακολουθήσει μια ηθογραφική κωμωδία, με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση ωστόσο, "Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός", στο κλίμα της ελληνικής Κατοχής.
Το 2008, οι «Θεατρόπληκτοι» θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ένα απάνθισμα μονόπρακτων-διηγημάτων του Τσέχωφ, με τίτλο "Δέκα μικροί Τσέχωφ", μια εύστοχη σύνθεση κειμένων, μέσα από την καίρια και ευθύβολη ματιά του μεγάλου Ρώσου δραματουργού.
Την άνοιξη του 2010, θα περιπλανηθούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, "Η σχέση σας προωθείται", ένα εξίσου απαιτητικό εγχείρημα, κυρίως όσον αφορά στο στήσιμο της παράστασης.
Το χειμώνα του 2011 θα  αναμετρηθούν με το "Εν λευκώ", όπου τα τιμαλφή της φιλίας μεταξύ τριών ανδρών τίθενται επί τάπητος ή, πιο σωστά, ενώπιον ενός κατάλευκου (;) πίνακα...
Την ίδια χρονιά, θα καταφθάσουν και τα "Τα ατίθασα πνεύματα", με περισσό οίστρο στην αποκρυπτογράφησή τους.
Το 2012, τη σκυτάλη θα πάρει ο "Απρόσκλητος επισκέπτης" της Αγκάθα Κρίστι, που πήρε σάρκα και οστά, χάρη στις λεπτές αποχρώσεις της φλεγματικής ερμηνευτικής γραμμής, σε συνδυασμό με τη διάχυτη ατμόσφαιρα μυστηρίου.
Φέτος, επιλέχτηκε, άλλη μία ιδιάζουσα περίπτωση θεατρικού έργου, αυτή του "Αυγού", θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα για το εν γένει "σύστημα" και τη δεσπόζουσα ιδεολογία που το περιβάλλει...        
Κάπως έτσι, γράφεται η ιστορία των "Θεατρόπληκτων", μιας υπόθεσης φίλων,  με ακριβά συναισθήματα, πλούσιο ψυχικό σθένος κι ένα βλέμμα καθάριο απέναντι στο θεατρικό γίγνεσθαι."


Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...