Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τα "Μικροαστικά" στο θέατρο (Νεγρεπόντης - Κηλαηδόνης)



Γιάννης Νεγρεπόντης - Λουκιανός Κηλαηδόνης (πηγή)

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης γράφει τα περίπου... 109  Μικροαστικά του στην περίοδο 1966-1973. Μόλις γυρίζει από την εξορία, το 1971, δίνει κάποια στον Λουκιανό Κηλαηδόνη κι εκείνος τα μελοποιεί, όμως δεν καταφέρνει να τα εκδώσει παρά το 1973, στην Columbia, με παραγωγό το Γιώργο Μακράκη. Ένα μήνα, λοιπόν, πριν το Πολυτεχνείο, τον Οκτώβρη του 1973, τα "Μικροαστικά" κυκλοφορούν σε ένα κατακόκκινο βινύλιο! Αλλά λογοκριμένα.





Η μεγάλη επιτυχία του δίσκου οδηγεί το Γιάννη Νεγρεπόντη στη θεατρική απόδοση των "Μικροαστικών".





Μικροαστικά 1974 (πηγή)


Στις 6 Νοέμβρη του 1974 τα "Μικροαστικά" του Γιάννη Νεγρεπόντη και του Λουκιανού Κηλαηδόνη παρουσιάζονται στο Μικρό Θέατρο της Χαράς Κανδρεβιώτου και του Γιάννη Νικολαϊδη.






Μικροαστικά 1989 (πηγή)









Και στις 18 Μάρτη του 1989 στο Βασιλικό Θέατρο.






Ο Γιάννης Νεγρεπόντης στο περιοδικό Θεατρικά:
"Συνέχεια των τραγουδιών αυτών"(των "Μικροαστικών") "ήταν ένα σενάριο με συγκεκριμένο στόχο την απόδοση της ψυχοπαθολογίας της μικροαστικής οικογένειας, τον πυρήνα της διαμόρφωσης του πνεύματος του μικροαστισμού.
Η θεατρική φόρμα απόδοσης του ίδιου θέματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Μικρό Θέατρο.(…)
Στη σκηνοθέτη Χαρά Κανδρεβιώτου παρέδωσα υλικό προς παράσταση. Και το υλικό αυτό ήταν τα τραγούδια του δίσκου, το βιβλίο μου ‘Μικροαστικά’ και μια σειρά από μονολόγους, ντουέτα, παρλάτες και σκετς.


Τα "Μικροαστικά" στο Μικρό θέατρο - 1974 (πηγή)


Έξω από το δίσκο και το βιβλίο, όλα τ’ άλλα τα έγραψα με μια διάθεση κεφιού και διάχυτων προθέσεων τού λίγο απ’ όλα.(…)
Για την προσέγγιση του θέματός μου αυτό που ξέρω είναι ότι κι από τα τραγούδια, και από το βιβλίο, και από το θέατρο άλλοι βρήκαν πως αντιμετωπίζω τους μικροαστούς με πολλή κακία και άλλοι με πολλή συμπάθεια. Σ’ αυτά θα είχα ν’ απαντήσω πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο συμβαίνει. Κι αυτό γιατί το θέμα μου δεν είναι ο μικροαστοί, αλλά ο μικροαστισμός σαν ψυχολογία, νοοτροπία, στάση ζωής και κοινωνικό φαινόμενο.(…)"
*πηγή: lifo*


Ανάγνωση έργου στο Βασιλικό Θέατρο (πηγή)

"Το έργο αποτελείται από διάφορα σκετς που παρουσιάζουν μια καρικατούρα της μικροαστικής Ελλάδας.
Ανάμεσα στα κομμάτια, που πολλές φορές περιλαμβάνουν τραγούδια και χορευτικά, παρεμβάλλονται δύο τύποι, νεοέλληνες αστοί, που περιπλανιούνται ανάμεσα στο κοινό και σχολιάζουν επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Μικροαστικά 1989 (πηγή)

Μέσα από τα σκετς ο θεατής παρακολουθεί τους διάφορους μικροαστούς να θίγουν έννοιες και καταστάσεις όπως η γραφειοκρατία, η οικογένεια, το κουτσομπολιό, η κοινωνική επιτυχία, η κουλτούρα, η πολιτική, η προίκα, η κληρονομιά, το χρήμα κτλ.


Μικροαστικά 1989 (πηγή)
Η σκηνοθέτης Χαρά Κανδρεβιώτου σημειώνει ότι τα 'Μικροαστικά' είναι μια παράσταση με μικρά και μεγάλα σκετς, τραγούδια και χορευτικά, αρθρωμένα με εσωτερικό ρυθμό και διαλεκτική, που δεν οδηγείται από μια υποτυπώδη υπόθεση, αλλά από έναν ενιαίο και ξεκάθαρο στόχο: 'τη σάτιρα της μικροαστικής ηθικής'."
*πηγή: ΚΘΒΕ*




Οι ηθοποιοί της Μικρής Πόρτας:
Γιάννης Νικολαΐδης, Τζένη Στεφανάκου, Γ. Γεωργίου, Β. Καμίτσης, Α. Μάνδηλας, Κ. Λάσκος, Χαρά Κανδρεβιώτου, Πίτσα Κονιτσιώτου, Χρυσούλα Τσακάλου, Χρήστος Δοξαράς και Γιάννης Αλεξανδράκης.


Μικροαστικά 1989 (πηγή)


Οι συντελεστές της παράστασης στο ΚΘΒΕ:
Συγγραφέας: Νεγρεπόντης Γιάννης - Σκηνοθεσία: Κανδρεβιώτου Χαρά - Σκηνικά: Βέττας Απόστολος - Κοστούμια: Βέττας Απόστολος - Σύνθεση: Κηλαηδόνης Λουκιανός - Χορογραφία: Φλερύ Γιάννης - Φωτισμοί: Ταρκάσης Γιώργος - Μουσική διδασκαλία: Χαβά-Βάγια Αίγλη - Βοηθός σκηνοθέτη: Κεραμέως Κάλλια.


Μικροαστικά 1989 (πηγή)


Ηθοποιοί: Αθερίδης Θεόδωρος, Γακίδης Κώστας, Δρακουλινάκος Άκης, Κεραμίδας Θανάσης, Κολοβός Νίκος, Μανουσαρίδου Άννα, Μανωλούδη Θηρεσία, Μήττας Γρηγόρης, Νικολαΐδου Ντίνα , Παλάντζα Λίλιαν, Παλαντζίδης Τάσος, Παντελίδου Ρούλα, Παπά Όλγα, Παπαστεργίου Χρήστος, Τζανίδου Σόνια, Τριανταφύλλου Λίνα.


Μικροαστικά 1989 (πηγή)


Φιγκυράν:  Άγκρα, Σάλυ Ηλιάδου, Κατερίνα Καπέλιος, Νίκος Καρανικόλας, Άρης Μανουκίδης, Στέφανος Μπαξεβάνος, Άρης Χαριτοπούλου, Αθανασία Κούκρας, Θεόδωρος Τσουγκράνη, Βερονίκη Χαλκιώτη, Ελένη.

Μικροαστικά 1989 (πηγή)


Μουσικοί: Κούρτης Κωνσταντίνος (σαξόφωνο, κλαρίνο, φλάουτο), Χειμαριός Χαράλαμπος (κοντραμπάσο), Ουζούνης Μιχάλης (πιάνο, ακορντεόν).


Μικροαστικά 1989 (πηγή)


Σκετς: Η συνάντηση, Η μεσαία τάξη, Ο Κος μικροαστός, Το πάρτυ, Πρωινή γυμναστική, Θα το πω, Το τασάκι, Υπαλληλία, Λένε, Το δίλημμα, Πόσο ακόμα, Η μάνα του Λένιν, Θάσουνα, Γενεαλογικό δένδρο, Μια κυρία, Ένας γάμος, Ο γάμος, Απορίες, Ο καλός, Μακρυά απ' την πόλη, Συνέχεια αποριών, Η σύνευνος, Εμείς γελάμε, Το τηλεφώνημα, Η Μάρω, Κόλληγα γιος, Μονόλογος, Το παιδί, Φωτογραφίες, Η κουλτουριάρα ανηψιά, Η ανθοδέσμη, Κουαρτέτο, Τζουμ-τρια, Ποιοι είμαστε βρε, Μα που τα βρίσκουν, Η τιμή τιμή δεν έχει, Μπορώ να ρωτήσω, Παραίνεση, Το οποίον δηλαδή, Κληρονομιά, Διαθήκη, Οικονομία κάνε.



πηγή





Τον Απρίλη του 1974 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ολκός όλοι οι στίχοι του Νεγρεπόντη για τα Μικροαστικά. 






Διαβάστε σχετικά:


1 σχόλιο:

  1. Η παράσταση είχε μεταφερθεί και στην Θεσ/νίκη στο Θέατρο Αμαλία δεν θυμάμαι ακριβώς ίσως 1974 ή 1975. Είχα την χαρά να είμαι ο ακκορντεονίστας στην παράστση αφού δεν είχαν φέρει τον δικό τους από την Αθήνα. Ωραίες αναμνήσεις, ωραίες εμπειρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...