Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Καπνίσης: πολυγραφότατος και πρωτοπόροςτης Ανθής Γουρούντη
από το συνέδριο
"Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ου αι. για το λυρικό θέατρο κι άλλες παραστατικές τέχνες" - 2009


"Ο Κώστας Καπνίσης, για περισσότερα από 25 χρόνια "έντυσε" μουσικά εικόνες και στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου, με τρόπο που σήμερα θεωρείται "κλασσικός". Εφάμιλλος των Αμερικανών και Ευρωπαίων συναδέλφων του, σχολίαζε εκπληκτικά τις κινηματογραφικές εικόνες, περνώντας με επιδεξιότητα από τη νουάρ ατμόσφαιρα στον επικό ορχηστρικό χαρακτήρα και στο όμορφο μελωδικό τραγούδι. Υπήρξε από τους αυστηρούς δημιουργούς σε ό,τι αφορά τη μουσική του ελληνικού κινηματογράφου. Κατ' εξοχήν συμφωνικός συνθέτης, καλόγουστος και ιδιαίτερα εμπνευσμένος ενορχηστρωτής έχει αφήσει μια ρωμαλέα παρακαταθήκη κινηματογραφικής μουσικής.

...
Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε τις καλλιτεχνικές του αρετές και αναζητήσεις. Στο εμπορικό του πατέρα του στη Στοά Αρσακείου, ανάμεσα στα τόπια με τα υφάσματα και τα πατρόν των προς ταφήν ενδυμάτων, ο μικρόσωμος εργώδης μουσικός εναπόθετε το συνθετικό του ταλέντο σε ατελείωτες σελίδες πενταγράμμου. Ο μουσικός οίκος Γαϊτάνου ευρισκόμενος τότε απέναντι από το μεγαλοραφτάδικο του πατέρα του, και ειδικότερα το πιάνο που υπήρχε στο χώρο του καταστήματος, υποδεχόταν πρώτο την ορμή των μελωδιών του χειμαρώδους νέου συνθέτη.

...Πρωτοπαρουσιάζεται ως συνθέτης στο χώρο του θεάτρου σε ηλικία μόλις 19 ετών.
Οι σχέσεις του και η συναναστροφή του με τις πιο λαμπρές μορφές αυτού του χώρου, -με κορυφαία τη φιγούρα της μεγάλης dame της εποχής Μαρίκας Κοτοπούλη της οποίας υπήρξε και προστατευόμενος- εγείρουν τον καλλιτεχνικό του οίστρο, τον ενθαρρύνουν να συνθέτει, και παράλληλα θέτουν τα θεμέλια για την εξαιρετική μουσική αντίληψη που θα διαμορφώσει ο καλλιτέχνης γύρω από τις παραστατικές τέχνες και τη δημιουργική σχέση του με αυτές....

Πολυγραφότατος, δραστήριος πρωτοπόρος καλλιτέχνης, στη διάρκεια του βίου του, θα υπογράψει τη μουσική για περισσότερες από 110 ταινίες, παράλληλα με τη σύνθεση μουσικής για θεατρικές παραστάσεις, επιθεωρήσεις, μιούζικαλ, αλλά και τραγούδια. Επίσης, θα ενορχηστρώσει και θα διασκευάσει μεγάλο αριθμό έργων για τις ανάγκες της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας."
 διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...