Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

 των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται" 1948


Ο ήρωας του έργου, ο Θόδωρος, ένας τυπικός οικογενειάρχης και ήσυχος πολίτης, διαπιστώνει πως οι μνήμες φρίκης του πολέμου, που μόλις έχει τελειώσει, έχουν κιόλας δώσει τη θέση τους στη διχόνοια και το διχασμό. Επηρεασμένος από όσα συμβαίνουν στη γειτονιά, βλέπει στον ύπνο του πως οι Γερμανοί ξανάρχονται!
Μια κωμωδία - κοινωνική σάτιρα από την οποία δεν λείπουν οι συγκινητικές στιγμές.

Το θεατρικό έργο παρουσιάζεται στη σκηνή του Ρεξ - Κοτοπούλη το 1946, από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και κάνει αίσθηση. 
Ο Αλέκος Σακελλάριος χαρακτηρίζει το έργο τολμηρό για την εποχή. Θυμάται πως κάποιοι φοβούνταν ότι το ανέβασμα του έργου θα προκαλέσει επεισόδια, όμως αυτό δεν συνέβει.


Πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Λογοθετίδης, με μεγάλη επιτυχία, που τον καθιερώνει στα πενήντα του χρόνια και ανοίγει το δρόμο σε μια σειρά από έργα που γράφονται για εκείνον από τον Αλέκο Σακελλάριο και το Χρήστο Γιαννακόπουλο και αποτυπώνουν την εικόνα της μεταπολεμικής Ελλάδας, με χιούμορ και λυρισμό. 

Έχει ήδη προηγηθεί η κωμωδία τους "Η αριστερά, η δεξιά και ο κυρ-Παντελής", η πρώτη για το Λογοθετίδη.



Το 1948 το θεατρικό μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Αλέκο Σακελλάριο, που σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία (και εμφανίζεται σε ένα μικρό ρόλο).
Πρωταγωνιστεί και πάλι ο Βασίλης Λογοθετίδης.






Σε αυτή την ταινία, την πρώτη εμπορική επιτυχία της Φίνος Φιλμ, πρωτοεμφανίζονται ο Στέφανος Στρατηγός, ο Γιώργος Φέρμας, η Ίλια Λιβυκού και ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος (ως ηθοποιός). 
Και ξεχωρίζουν η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Χρήστος Τσαγανέας με το μονόλογο "Άνθρωποι, άνθρωποι!".

Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης: Θόδωρος Γκινόπουλος, Νίτσα Τσαγανέα: Ουρανία Γκινοπούλου, Ίλια Λιβυκού: Έλλη, Γεωργία Βασιλειάδου: (σύζυγος Λευτέρη), Ντίνος Δημόπουλος: Ξενοφών, Λαυρέντης Διανέλλος: Λευτέρης,
Βαγγέλης Πρωτοπαππάς: Ζήσης, Λουκιανός Ροζάν: (πατριώτης), Μίμης Φωτόπουλος: Νίκος, Μαρίνα Σμυρνάκη: Καίτη Γκινοπούλου, Χρήστος Τσαγανέας: (τρελλός «ο αρχηγός του σύμπαντος»), Θεόφιλος Ασημακόπουλος, Χριστόφορος Χειμάρας, Ιωάννης Χειμωνίδης, Δ Χατζηαντωνίου, Γεώργιος Φέρμας: (τρελλός «ψαράς»), Γεώργιος Τσούχλος, Ιωάννης Σχοινάς, Στέφανος Στρατηγός, Γιώργος Βλαχόπουλος, Δημήτρης Ιλαντζής, Γιώργος Καρέτας, Ρένος Κουλμάσης, Δημήτρης Καλογήρου, Σταύρος Κυριαζίδης, Μιχαήλ Λεσέγκο, Αλέξης Οφροσίμοφ, Κ Πετριτσόπουλος, Αλέκος Σακελλάριος: (θεατής καυγά), Ώρα Βαζα.

Δείτε το εδώ.
Το 1977 ο Αλέκος Σακελλάριος σκηνοθετεί ξανά το έργο για το τηλεοπτικό Θέατρο της Δευτέρας (και προλογίζει).
Εδώ πρωταγωνιστεί ο Γιάννης  Μιχαλόπουλος με τους Μαρία Μαρτίκα, Τάκη Παναγόπουλο, Εύη Τριανταφύλλου, Λευτέρη Ελευθεριάδη, Γιάννης Μαλούχο, Τάσο Ψωμόπουλο, Δήμητρα Παπαχρήστου, Ορφέα Ζάχο, Βίνα Ασίκη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Δημήτρη Καλλιβωκά, Γιάννη Παπαϊωάννου.


διαβάστε σχετικά:

δείτε:
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (παράσταση των μαθητών της Έκτης τάξης τους 2ου Δημοτικού Καρύστου)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (παράσταση της θεατρικής ομάδας των εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (παράσταση του Πολιτιστικού συλλόγου "Χρήστος Καπράλος")
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (με το Σωτήρη Μουστάκα)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (παράσταση Καραγκιόζη από το Διονύση Λέντερη)

2 σχόλια:

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...