Για την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα (Κυριακάκη), που έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιούλη, λίγες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας, λίγα και τα χρόνια που έκανε εμφανίσεις.
"Τι τον ενδιαφέρει τον κόσμο τι έχω κάνει, γιατί σταμάτησα να εμφανίζομαι σε κέντρα, γιατί έχω σταματήσει να ηχογραφώ άλμπουμ."
Ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός στα 15 της χρόνια, δίπλα στο Μάνο Κατράκη, στο Λαϊκό θέατρο. Όμως, για βιοποριστικούς λόγους, άρχισε να τραγουδά. Κι έτσι, στις αρχές του '70 εμφανίστηκε με το Γιάννη Πουλόπουλο.
Το 1973 συνεργάστηκε με το Βασίλη Τσιτσάνη κι άνοιξε ο δρόμος για συνεργασίες με πολλούς συνθέτες. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει πολλές επανεκτελέσεις, που όμως σφράγισε με την υπέροχη φωνή της, και λίγες πρώτες ερμηνείες: "Λίγα και καλά." σχολίασε η ίδια.
Πρώτες εκτελέσεις
Το 1975 ερμήνευσε τη "Ρομπινσόνα" του Μιχάλη Κατσαρού, μαζί με το Γιάννη Μαρκόπουλο, στο δίσκο του συνθέτη "Ανεξάρτητα".
"Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο"
Το 1976 συμμετείχε με πολλά τραγούδια στο δίσκο των Μαυρουδή - Δασκαλόπουλου "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο", που περιείχε στίχους εμπνευσμένους από τις εικόνες του ζωγράφου.
"Η δική μας η αγάπη"
Το 1978 κυκλοφόρησε το δίσκο "Η δική μας η αγάπη" με τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.
Επανεκτελέσεις
Θα σταθώ στις απρόσμενες, στις επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1980 ηχογραφεί 13 τραγούδια του συνθέτη για το δίσκο "Η Αλεξάνδρα στα λαϊκά του Μάνου Χατζιδάκι".
"Κάνε το δάκρυ σου χαρά" -
"Η Αλεξάνδρα στα λαϊκά του Μάνου Χατζιδάκι"
Το 1983 κυκλοφόρησε ο τελευταίος της δίσκος με τίτλο "Η Αλεξάνδρα τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι - Βασίλη Τσιτσάνη".
"Το πέλαγο είναι βαθύ" -
"Η Αλεξάνδρα τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι - Βασίλη Τσιτσάνη"
"Μου αρέσει πολύ η μουσική και το τραγούδι αλλά όχι η νύχτα. Δεν είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι το πρωί και να ξυπνάς το βράδυ. Δεν το μπορώ αυτό. Εγώ θέλω κάθε πρωί να ξυπνώ και να βλέπω από το παράθυρό μου τη χαραυγή. Αυτό θεωρώ φυσιολογική ζωή. Δεν μπορώ όμως να αρνηθώ ότι η νύχτα μου έδωσε χρήματα. Μου αρέσει όμως να κάνω στη ζωή μου ό,τι αγαπώ και ό,τι πιστεύω."
"Μελέτησε πολύ τον ταμπουρά ώστε σήμερα να θεωρείται άριστη τεχνίτρα του εν λόγω σπάνιου μουσικού οργάνου. Λίγο προτού ο Χατζιδάκις εγκαταλείψει τον κόσμο τούτο, αρχές του ΄90, της είχε προτείνει να γίνει ένας δίσκος στον Σείριο του με την ίδια να τραγουδά και να παίζει μόνο ταμπουρά. Η Αλεξάνδρα αρνήθηκε, θεωρώντας ότι δεν το κατείχε καλά ακόμη το όργανο." *
"Έμπλεξα με τον ταμπουρά μέσα από την επαφή μου με τους ρεμπέτες. Και από τότε συνεχίζω να ψάχνω και να ψάχνομαι με το συγκεκριμένο όργανο. Μουσική σημαίνει συνεχής έρευνα. Δεν υπάρχει τέλος στη μουσική. Η μουσική είναι η επιστήμη των επιστημών."
διαβάστε σχετικά:
Αλεξάνδρα - Η ξεχωριστή και ξεχασμένη ερμηνεύτρια...
Με τη φωνή της Αλεξάνδρας - συνέντευξη
Πέθανε η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Κυριακάκη
Πέθανε η τραγουδίστρια Αλεξάνδρα
Εξαίρετη κλασική μορφή στην μεταπολιτευτική Ελλάδα στο χώρο της μουσικής. Πάντα με ποιότητα και εξαιρετική σεμνότητα πραγματικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό της ταξίδι.
Μ' αρέσει πολύ η φωνή της, ακόμα και στα τραγούδια που υποτίθεται δεν της "πήγαιναν".
ΔιαγραφήΓεια σου, Γιάννη.
Nα συμπληρώσουμε ότι στις πρώτες εκτελέσεις δισκογραφικά περιλαμβάνεται και ο κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι "Για την Ελένη"-νομίζω το 1978-που αργότερα το 1985 παρουσίασε με νέα ενορχήστρωσηη η μεγάλη Μαρία Δημητριάδη που έφυγε κι αυτή νωρίς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη εκτέλεση, διαβάζω και στο site του Μάνου Χατζιδάκι, ανήκει στο Στέλιο Μαρκετάκη.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ που πέρασες!