Γιώργος Βελέντζας - πηγή |
Γεννιέται στις 4 Δεκέμβρη του 1927 στην Αθήνα, στο Γουδί, στον Άγιο Θωμά. Στην κατοχή εγκαταλείπει τα θρανία για να δουλέψει και επιστρέφει σε αυτά μετά τον πόλεμο, παρακολουθώντας όμως τα μαθήματα του νυχτερινού Γυμνασίου.
"Εργαζόμουν 15 χρονών σαν υπάλληλος στο φαρμακείο του Μαρινόπουλου. Ο Μαρινόπουλος είχε μια φαρμακευτική αποθήκη στη Σολωμού 54 και πήγαινα κάθε πρωί κι έπαιρνα φάρμακα.
Στο δεύτερο πάτωμα του κτιρίου ήταν η Νόβακ φιλμς κι εκεί γνώρισα κι έναν άνθρωπο που πήγαινε σε μια δραματική σχολή. Αυτός δούλευε και στο στούντιο του Νόβακ. Λέω να με πας κι εμένα. Είχα το τσαγανό μέσα μου να βγω στο θέατρο." *
Σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του ωδείου Αθηνών.
Το 1948 κάνει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην "Απαγωγή της Σμαράγδως", που παρουσιάζεται από το θίασο του Β. Αργυρόπουλου.
πηγή |
Την ίδια χρονιά κάνει και την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στο "Οχυρό 27". Πρόκειται για μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πολεμική ταινία των Μαυρίκιου Νόβακ - Δημήτρη Γιαννουκάκη.
Προσπαθεί να δουλέψει στην Αθήνα ως ηθοποιός, όμως οι θίασοι της εποχής, όπως αυτοί της Κατερίνας, του Μουσούρη, του Λογοθετίδη, έχουν μόνιμους συνεργάτες κι έτσι αναγκάζεται να πάει στην επαρχία.
Συνεχίζει έτσι για τρία χρόνια μέχρι που εντάσσεται στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το οποίο τα καλοκαίρια μένει στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις στο Πεδίον του Άρεως. Εργάζεται εκεί για 4 χρόνια.
'Ένας ήρωας με παντούφλες" - Εθνικό θέατρο - 2001 |
Πολλοί πρωταγωνιστές του κινηματογράφου έχουν μιλήσει με τη χαρακτηριστική φωνή του! Στις αρχές του ελληνικού κινηματογράφου ο ήχος δεν υποστηρίζεται από τα κατάλληλα μέσα και το ντουμπλάρισμα θεωρείται απαραίτητο.
"Γύρισα 200 και ταινίες! Συμμετοχή βέβαια, ποτέ πρωταγωνιστής, αλλά απαραίτητος!"
Ελάχιστοι ηθοποιοί έχουν παίξει σε τόσες πολλές ταινίες, όσες ο Γιώργος Βελέντζας (Οι Λαυρέντης Διανέλλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος μόνο τον ξεπερνούν!)
"Ο μπαμπάς ο πόλεμος" - ΚΘΒΕ - 1987 |
Εντυπώνεται στα μάτια των θεατών με τη στολή του αστυνομικού, αίσθηση προκαλούν οι ρόλοι του δίπλα στο Θανάση Βέγγο ("Από πού πάνε για τη χαβούζα", "Ο τσαρλατάνος").
"Ενώ είχα γυρίσει πάρα πολλές ταινίες, το 1962 είμαι στη Μυτιλήνη με την εταιρία Τζέημς Πάρις και με σκηνοθέτη το Γρηγορίου. Γυρίζεται "Η μοίρα του αθώου". Στο συνεργείο ήταν η γυναίκα μου. Ήταν μακιγιέζ. Εκεί γνωριστήκαμε. Το '65 παντρεύτηκα και το '66 έκανα το γιο μου.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη συγκίνηση στον ελληνικό κινηματογράφο. Διότι έκανα μία οικογένεια που είμαι υπερήφανος." *
Κουμπάροι στο γάμο του με την Αρτάνα Παπαπέτρου είναι η Σοφία Βέμπο, με την οποία συνεργάζεται τότε, και ο Μίμης Τραϊφόρος. Το γιο του βαφτίζει ο Νίκος Ξανθόπουλος.
Γιώργος Βελέντζας |
"Εμένα κολλητοί μου ήταν ο Βέγγος και ο Χατζηχρήστος. Με αυτούς λαχταρούσα να παίξω, ρίχναμε πολύ γέλιο." *
Συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους θιάσους της εποχής και τους διάσημους πρωταγωνιστές της κι εκτός από την πλούσια κινηματογραφική του παρουσία, γράφει "χιλιόμετρα" και στο σανίδι, σε περίπου 500 θεατρικές παραστάσεις, ενώ εμφανίζεται και στην τηλεόραση (ως ρόλος αλλά και ως φωνή - χαρακτηριστική η συμμετοχή του στο πολύ γνωστό "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι") και περνά και από το ραδιόφωνο.
"Η ηδονή της τιμιότητας" - ΚΘΒΕ - 1979 |
Το 1979 κι όταν έχει πια καταφέρει να δουλεύει μόνιμα στην Αθήνα, όπως τόσο θέλει, ο Σπύρος Ευαγγελάτος του προτείνει να ανέβει στο ΚΘΒΕ. Το ένα έργο φέρνει το άλλο, μένει εκεί 14 χρόνια κι εκεί τελειώνει ουσιαστικά την καριέρα του.
πηγή |
Το 1993 συμμετέχει στη δραματική ταινία "Ζωή χαρισάμενη", σε σκηνοθεσία του Πατρίς Βιβάνκο, σενάριο των Πατρίς Βιβάνκο, Μαλβίνας Κάραλη και Αν Θέρον..
Γίνονται γυρίσματα και στην Κολομβία. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Μοσχίδης.
Για την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία ο Γιώργος Βελέντζας παίρνει το βραβείο β' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το 2011 συνεργάζεται με το Σπύρο Ευαγγελάτο, αυτή τη φορά στο Εθνικό θέατρο και εμφανίζεται στο "Βασιλικό" του Μάτεσι, ερμηνεύοντας το γερό - Νικόλα.
"Τρομερή εμπειρία και απίστευτο χειροκρότημα. Μου έδωσε ζωή αυτή η τελευταία παράσταση." *
Πεθαίνει στις 20 Ιούλη του 2015, στα 88 του χρόνια.
΄Γιώργος Βελέντζας - πηγή |
"Έχω να πω στους νέους ηθοποιούς να μη βιάζονται. Θα 'ρθει η στιγμή για τον καθένα να βρει το δρόμο του. Σίγουρα θα τον βρει, αρκεί να ξέρει πώς θα φερθεί, να είναι πάντα ευγενικός, να μη λέει ποτέ όχι. Ποτέ να μην πεις όχι γιατί δε σ' αρέσει ο ρόλος. Να πεις ναι κι ας μη σ' αρέσει ο ρόλος. Θα 'ρθεί άλλος καλύτερος. Αυτό έκανα τόσα χρόνια στη ζωή μου: δεν είπα ποτέ όχι. Γι' αυτό και στο θέατρο και τον κινηματογράφο είχα πάντα δουλειά. Δουλειά είχα, πολλά δεν έβγαζα." *
"Όπου με καλούσαν, πήγαινα. Είχα οικογένεια κι έπρεπε να τη ζήσω." *
διαβάστε σχετικά:
Γιώργος Βελέντζας - Βικιπαίδεια
Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Γιώργος Βελέντζας
δείτε σχετικά:
Σαν παλιό σινεμά - Γιώργος Βελέντζας
Εκπληκτικό αφιέρωμα.......!!!! αντάξιο της μεγάλης του διαδρομής.
ΑπάντησηΔιαγραφή