Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Βασίλης Αυλωνίτης: τις ταινίες μου θα τις δω στον άλλο κόσμο!



Γεννιέται την πρώτη Γενάρη του 1904 στο Θησείο και μεγαλώνει σε μια φτωχή οικογένεια. Έτσι, από μικρός, κάνει, μαζί με τον αδελφό του, διάφορες δουλειές για να βοηθήσει οικονομικά.
Σε μία από αυτές, σ' ένα εργαστήριο όπου μαθαίνει να κατασκευάζει τσάντες, αποκτά το πρώτο του κοινό! Όταν το αφεντικό λείπει, διασκεδάζει τους υπαλλήλους με διάφορα σκετς.



1962
Η τελευταία του δουλειά αποδεικνύεται πολύ τυχερή. Βρισκόμαστε στα 1924 και ο νεαρός Βασίλης βοηθάει στην κατασκευή σκηνικών στο θέατρο της γειτονιάς του, το "Έντεν". Κι εκεί, στα παρασκήνια, ή στα ταβερνάκια που τρώνε  μετά τις παραστάσεις, τους διασκεδάζει όλους με τα αστεία  και τις γκριμάτσες του. Ώσπου ένα βράδυ, κι ενώ στο θέατρο ανεβαίνει η οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου "Το κορίτσι της γειτονιάς", ο θεατρώνης Θεόδωρος Σκούρας, τον σπρώχνει στη σκηνή!



Ο Βασίλης Αυλωνίτης, αφού ξεπερνά το πρώτο ξάφνιασμα, αυτοσχεδιάζει χορεύοντας κωμικά και δείχνοντας τις γνωστές του γκριμάτσες, κάνει αυτό που αρέσει πολύ: τον κόσμο να γελάει. Και όλο το θέατρο ξεσπά σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Λίγους μήνες αργότερα κάνει την πρώτη του επαγγελματική θεατρική εμφάνιση στις "Ερωτικές γκάφες", που παρουσιάζει ο θίασος του Δημήτρη Ζαφειρίου.


Η αποδοχή από το κοινό είναι άμεση και μεγάλη και παίζει σε πολλές οπερέτες και κωμωδίες.
Δεν έχει σπουδάσει υποκριτική κι ούτε θα το κάνει. Μάλλον δυσκολεύεται ακόμα και να διαβάσει τα κείμενα, γι΄αυτό και τον βοηθούν να τα μάθει απ' έξω, μειονέκτημα που τον οδηγεί πολύ συχνά στον αυτοσχεδιασμό, που πρόκειται να γίνει, τελικά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του.
Το 1928 γίνεται θιασάρχης και ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία επιθεωρήσεις.



Το 1929 κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία του Αχιλλέα Μαδρά "Μαρία η Πενταγιώτισσα" και συνεχίζει να παίζει σε ταινίες που δεν ξεχωρίζουν.



   Σηνή από την ταινία "Μαρία η Πενταγιώτισσα", δεύτερος από αριστερά ο Βασίλης Αυλωνίτης.
Από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.




Το 1945 συγκροτεί θίασο με τον Κυριάκο Μαυρέα και υποδύεται τον περίφημο στρατιώτη Πολυχρόνη Περονόσπορο, στη μουσική ηθογραφία των Ασημακόπουλου - Σπυρόπουλου "Αλβανία - Ρίμινι".
Την ίδια χρονιά παντρεύτεται. Θα αποκτήσει δυο παιδιά.
Τη δεκαετία του '50, είναι βασικό στέλεχος του Ακροπόλ, συμμετέχει στις επιθεωρήσεις, αλλά και διατελλεί από το 1956 ως το 1961 καλλιτεχνικός διευθυντής του.
Είναι τα χρόνια που η επιθεώρη γνωρίζει μεγάλες δόξες, χτίζει χαρακτήρες που αρέσουν στο κοινό και μεταφέρονται στον κινηματογράφο και ο Βασίλης Αυλωνίτης συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.


Πόπη Άλβα, Βασίλης Αυλωνίτης, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής, Γεωργία Βασιλειάδου, Ρένα Στρατηγού, Νίκος Ρίζος, Κυριάκος Μαυρέας: θίασος Ακροπόλ,1957. (πηγή)



Το 1955 ο Φοιλοποίμην Φοίνος γυρίζει την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο" και αρνείται επίμονα να δώσει το ρόλο του λατερνατζή στον Αυλωνίτη. Ο Σακελλάριος επιμένει κι αυτός κι ο Φοίνος δέχεται. Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη, που φέρνει την επόμενη χρονιά και τη συνέχεια, την ταινία "Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο.


Έτσι, γράφεται στη μεγάλη οθόνη ένας ρόλος που απογειώνει τις ταινίες, συγκινεί μέχρι σήμερα, ανοίγει μια μεγάλη πόρτα στον Αυλωνίτη, ενώ του δίνεται και η ευκαιρία να τραγουδήσει Χατζιδάκι.




Το 1961 συγκροτεί με τη Γεωργία Βασιλειάδου και το Νίκο Ρίζο έναν πολύ επιτυχημένο θίασο, ο οποίος περιοδεύει σε Ελλάδα και Γερμανία ως το 1965.


διαβάστε ένα αστείο περιστατικό που συνέβει στα γυρίσματα της ταινίας "Μικροί μεγάλο εν δράσει", με το Βασίλη Αυλωνίτη και τη Μαίρη Αρώνη

 Το 1967 συγκροτεί τον τελευταίο του θίασο, με τον Κώστα Χατζηχρήστο.


Στην πρώτη φωτογραφία: Πόπη Άλβα, Σπεράντζα Βρανά, Γεωργία Βασιλειάδου και Βασίλης Αυλωνίτης (από το ιστολόγιο Βλαχοπούλου).
Στη δεύτερη: Σταύρος Παράβας, Γεωργία Βασιλειάδου, Γιώργος Μουζάκης, Κώστας Χατζηχρήστος, Βασίλης Αυλωνίτης (από το ιστολόγιο Ιστορικές φωτογραφίες).


Πεθαίνει στις 10 Μάρτη του 1970 από καρδιακή προσβολή, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας "Η αριστοκράτισσα κι ο αλήτης".


Πήρε μέρος σε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες, μερικές από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν από την παρουσία του, όμως ο ίδιος είχε δει ελάχιστες:
"Θα τις δω στον άλλο κόσμο, όπου, δεν μπορεί, κάποιος Έλληνας ή Εβραίος θα έχει στήσει σινεμά!", είχε πει στο δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο.





διαβάστε:
(οι σύνδεσμοι, μπορεί να έχουν τον ίδιο τίτλο,
όμως δεν έχουν και ακριβώς το ίδιο περιέχομενο)
Βασίλης Αυλωνίτης (1904-1970)
Αυλωνίτης Βασίλης 
Βασίλης Αυλωνίτης
Η επιθεώρηση που βάφτηκε με αίμα
Βασίλης Αυλωνίτης 
Βασίλης Αυλωνίτης






2 σχόλια:

  1. Αυθεντικό, πηγαίο ταλέντο! Ένα διαχρονικό αστέρι της υποκριτικής τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...