Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Θέατρο, ένα ισχυρό εργαλείο για την ειρήνη





"Μια θεώρηση για το θέατρο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας" - μήνυμα της Jessica A. Kaahwa για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, 27 Μάρτη 2011.






"Η σημερινή συνάθροιση είναι μια αληθινή αντανάκλαση της απέραντης δυναμικής του θεάτρου στην κινητοποίηση των κοινοτήτων κσι τη γεφύρωση των διαχωρισμών.
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι το θέατρο θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για ειρήνη και συμφυλίωση; Ενώ τα έθνη ξοδεύουν τεράστια ποσά για ειρηνευτικές αποστολές σε περιοχές συγκρούσεων στον κόσμο, δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στο θέατρο ως εναλλακτικού μέσου μετατροπής και διαχείρισης των συγκρούσεων. Πώς μπορούν οι πολίτες της μητέρας γης να πετύχουν την παγκόσμια ειρήνη, όταν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν προέρχονται από εξωτερικές και προφανώς καπιεστικές δυνάμεις;
"Eclipse" by Don Michael
Το θέατρο διεισδύει ανεπαίσθητα στη φοβισμένη και καχύποπτη ανθρώπινη ψυχή μεταβάλλοντας την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και ανοίγοντας έναν κόσμο επιλογών για το άτομο και συνεπώς την κοινότητα. Μπορεί να δώσει νόημα στις καθημερινές πραγματικότητες προλαμβάνοντας ένα αβέβαιο μέλλον. Έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την πολιτική και κοινωνική πλευρά των ανθρώπιμων καταστάσεων με απλούς και ευθείς τρόπους. Επειδή είναι περιεκτική τέχνη το θέατρο, προσφέρει μια εμπειρία ικανή να υπερβεί προηγούμενες παρανοήσεις.
Επιπρόσθετα, το θέατρο είναι ένα αποδεδειγμένο μέσο προβολής και προώθησης ιδεών τις οποίες συλλογικά υποστηρίζουμε και για τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε όταν παραβιάζονται.
Για να μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον, θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουμε την αρχή χρησιμοποιώντας ειρηνικά μέσα που στοχεύουν στην αναζήτηση της κατανόησης, του σεβασμού και της αναγνώρισης του καθενός από μας στην προσπάθεια για επίτευξη της ειρήνης. Το θέατρο είναι εκείνη η παγκόσμια γλώσσα με την οποία μπορούμε να προωθούμε μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης.
Εμπλέκοντας ενεργά το κοινό στο θέατρο μπορεί να ωθήσει πολλούς ανθρώπους να αποδομήσουν πολλές αντιλήψεις. Με αυτόν τον τρόπο δίνει στο άτομο την ευκαιρία της αναγέννησης, που το καθιστά ικανό να κάνει επιλογές βασισμένες σε ανανεωμένη γνώση και πραγματικότητα. Για να επιτύχει το θέατρο, θα πρέπει να προχωρήσουμε τολμηρά στην ενσωμάτωσή του στην καθημερινή μας ζωή για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων συγκρούσεων και ειρήνης.
Για την εφαρμογή του κοινωνικού μετασχηματισμού και της αναμόρφωσης των κοινοτήτων το θέατρο ήδη σε κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές και ανάμεσα σε πληθυσμούς οι οποίοι διαχρονικά υποφέρουν από τη φτώχια ή τις ασθένειες. Οι περιπτώσεις επιτυχούς παρέμβασης του θεάτρου στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη στήριξη των θυμάτων τυ πολέμου αυξάνονται διαρκώς. Οι πολιτιστικές πλατφόρμες, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου το οποίο έχει ως στόχο την "την εδραίωση της εριήνης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων", ενεργοποιούνται ήδη.
"Find a way" by Don Michel
Σε μια εποχή σαν τη δική μας που γνωρίζουμε τη δύναμη του θεάτρου, είναι παρωδία να σωπαίνουμε και να αφήνουμε αυτούς που κρατούν τα όπλα και αυτούς που αμολούν τις βόμβες να είναι ειρηνοποιοί του κόσμου μας. Πώς είναι δυνατό να τα εργαλεία της αποξένωσης, που πιθανότατα τη διπλασιάζουν, να είναι όργανα ειρήνης και συμφιλίωσης;
Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σας παροτρύνω να συλλογιστείτε αυτό το ενδεχόμενο και να προωθήσετε το θέατρο ως ένα καθολικό εργαλείο για διάλογο, κοινωνική αλλαγή και μεταρρύθμιση. Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ξοδεύουν κολοσσιαία χρηματικά ποσά για ειρηνευτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο με τη χρήση των όπλων, το θέατρο αποτελεί μιαν αυθόρμητη, ανθρώπινη, οικονομικότερη και με διαφορά ισχυρότερη εναλλακτική λύση.
Αν και μπορεί να μην είναι η μοναδική απάντηση στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, το θέατρο θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στις ειρηνευτικές αποστολές." *
(οι υπογραμμίσεις είναι επιλογές του ΘΕΑΤΡΟΥ)

"Η Jessica A. Kaahwa, συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός, είναι διεθνλως γνωστή για το ανθρωπιστικό της έργο.
Υπότροφος του Ιδρύματος Fullbrightν και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικής, Χορού και Θεάτρου στο πανεπιστήμιο Makerere της Ουγκάντα, το 2001 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ιστορία Θεάτρου, Θεωρία και κριτική από το πανεπιστήμιο του Maryland των Η.Π.Α. Έχει γράψει περισσότερα από δεκαπέντε έργα για το θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχει σκηνοθετήσει, ενώ η κοινωνική της προσφορά και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα διακιώματα και την ισότητα, συνδυάζεται πάντα με την τέχνη του θεάτρου." *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...