Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αστραπόγιαννος και Λαμπέτης


Η Έλλη Λούκου βαφτίστηκε Λαμπέτη από το θείο της Τάκη Σταμάτη, ο οποίος δεν έβρισκε αρκετά "θεατρικό" το πραγματικό της επώνυμο.
Η έμπνευση ήρθε από τον ήρωα - αμαρτωλό Λαμπέτη, που αναφέρει ως σύντροφο του Αστραπόγιαννου ο Βαλαωρίτης στο ποίημά του.
-Θα 'ναι σα να κλέβω το Βαλαωρίτη! διαμαρτυρήθηκε η δεκαπεντάχρονη Έλλη...



"Χτύπα, Λαμπέτη μου!... Άπλωσε, πιάσε,
σφίξε στα δάκτυλα τ' άσπρα μαλλιά...
Τα χέρια εσταύρωσα... Μη με φοβάσαι...
Κόψε με... Πάρε με στην αγκαλιά."
Από τον "Αστραπόγιαννο" του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
από την ταινία "Ο Αστραπόγιαννος"
Ο Γιάννος, απ' την Κεφαλλονιά, πολέμησε τους Τούρκους μαζί με ομάδες αμαρτωλών και γρήγορα, με το θάρρος του, έγινε αρχηγός. Η ομάδα του ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών, που του παραχώρησαν τελικά το αρματωλίκι της Δωρίδας.
Ο Αστραπόγιαννος έγινε λαϊκός ήρωας από τους σκλαβωμένους Έλληνες, γιατί πάντα ήταν στο πλευρό των αδικημένων και πάντα καταδίωκε τους ισχυρούς.
Απ' το 1760 μέχρι και το 1782 τα κατορθώματά του ήταν τέτοια που έγιναν τραγούδια.
Με παγίδα παρασύρθηκε σε συμπλοκή με τους Τούρκους και τραυματίστηκε. Ζζήτησε τότε από το σύντροφό του, το Λαμπέτη, να του δώσει τη χαριστική βολή για να μην πέσει στα χέρια των κατακτητών ζωντανός.

Πέτρος Μακεδόνας


Το 1968 ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Πέτρος Μακεδόνας, έγραψε τον "Αστραπόγιαννο" μεταφέροντας τον αρματωλό στη μετά τουρκοκρατίας εποχή.






"Θρύλος έγιναν τα κατορθώματά του, κλεφτοτράγουδο η παλικαριά του. Ο Αστραπόγιαννος με τον νταϊφά του, φάνταζε το σκιάχτρο των τσιφλικάδων. Τρόμος στον ύπνο τους, κόμπος στη διψασμένη αχορτασιά τους να ρουφήξουν το αίμα των κολίγων.
Πίστεψε πως του δόθηκε θεόσταλτη εντολή να σώσει τους αδικημένους, πως το χρέος του είναι και το χρέος κάθε ανθρώπου: ν' αντιμάχεται τη βία και την καταπίεση." *
Το 1970 ο Πέτρος Μακεδόνας διασκεύασε το βιβλίο του για τη μεγάλη οθόνη και σκηνοθέτησε ο Νίκος Τζήμας.
Ο Αστραπόγιαννος, τα κατορθώματα του οποίου έχουν γίνει τραγούδια, επιστρέφει στο χωριό του κι απογοητευμένος διαπιστώνει πως τη θέση του τούρκου Αγά έχει πάρει τώρα ο μεγαλοτσιφλικάς. Ερωτεύεται την κόρη του, συγκρούεται με το γιο του, τον σκοτώνει και φεύγει πάλι στα βουνά. Εκεί συναντά τους συντρόφους του και μαζί κάνουν επιδρομές εναντίον των πλουσίων. Κλέβει την κόρη του μεγαλοτσισφλικά και οι άντρες του, αφού του στήνουν παγίδα, τον σκοτώνουν.
Νίκη Τριανταφυλλίδη και Νίκος Κούρκουλος στον "Αστραπόγιαννο"
Πρωταγωνίστησαν οι: Νίκος Κούρκουλος, Ελένη Ζαφειρίου, Σπύρος Καλογήρου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Βασίλης Τσάγκλος, Νίκος Γαλανός, Γιάννης Αργύρης, Λαυρέντης Διανέλλος, Πόπη Αστεριάδη, Νάσος Κεδράκας κ.ά.
Η ταινία απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για το Νίκο Κούρκουλο.

διαβάστε: 
δείτε:
Ο Αστραπόγιαννος - ταινία 1970


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...