Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο Καζανόβας στην Κέρκυρα


όλες οι φωτό από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

 Το έργο του Διονύση Ρώμα "ο Καζανόβας στην Κέρυρα" παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1978, σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Μακέτες του Βασίλη Φωτόπουλου



Τα σκηνικά και τα κοστούμια έφτιαξε ο Βασίλης Φωτόπουλος.















Ο Χρήστος Πάρλας ερμήνευσε τον Καζανόβα.
  






Γράφει ο Διονύσης Ρώμας για το έργο του:


Διονύσης Ρώμας
"Προσπάθησα να κάνω μία σύνθεση που να κλείνει, κατά πρώτο λόγο, όλα τα στοιχεία που θυμίζουνε άμεσα (έτσι σαν άρωμα γνωστό), μίαν από τις πιο ραφιναρισμένες και γεμάτες ενδιαφέρον εποχές του Χριστιανο-Ευρωπαϊκού πολιτισμού: Το Rokoko."
   "Διάλεξα την Κέρκυρα για δυο λόγους: Πρώτο γιατί είναι πρωτεύουσα των 7 νησιών σαι σαν τέτοια πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα της εποχής και δεύτερο επειδή ο Καζανόβας την αναφέρει στα Απομνημονεύματά του και διηγείται για την εκεί διαμονή του διάφορα περιστατικά. 
   Τον Καζανόβα τον διάλεξα για τον ίδιο λόγο. Έζησε ένα φεγγάρι στην Κέρκυρα και μονάχα το συνδυασμό από τα δύο αυτά ονόματα, Καζανόβας και Κέρκυρα, τον θεωρώ κιόλας κάτι σαν μια σύνθεση που αναδίνει μια μυρωδιά χαρακτηριστική."




Μαριαλένα Κάρμπουρη (φίλη), Χρήστος Πάρλας (Καζανόβας), Λύδία Κονιόρδου (Κοντεσσίνα Βούλγαρη), Χρήστος Βαλαβανίδης (φίλος), Νόρα Κατσέλη (Μέλπω).























Άννα Κυριακού (Κοντέσσα Γκλόρια), Ιάκωβος Ψαρράς (Ντον Φίντο), Κάκια Παναγιώτου (Κοντέσσα Μπέρμπαρα)


Γράφει στα "Απομνημονεύματά" του ο Τζιάκομο Καζανόβα:
"Λένε πως η δουλειά του θεατρικού εργολάβου είναι από τις δυσκολότερες. Προσωπικά έχω λόγους
να πιστεύω το αντίθετο. Κι αυτό γιατί ξεμπαρκάροντας στο Οτράντο κατάφερα όχι μονάχα να κλείσω σε λίγες ώρες μέσα τη δουλειά αλλά και να διαλέξω ανάμεσα σε δύο κομπανίες που αποζητούσανε να συνεργαστούν μαζί μου."
διαβάστε εδώ τη συνέχεια.







Τζιάκομο Καζανόβα: χαλκογραφία αντιγραμμένη από ελαιογραφία του Ιωάννη Καζανόβα, αδελφού του Τζιάκομο και γνωστού ζωγράφου της εποχής.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...