Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη - Δημήτρης Ποταμίτης




Ο Δημήτρης Ποταμίτης διασκευάζει σε παιδικό μιούζικαλ πέντε κωμωδίες του Αριστοφάνη ("Ειρήνη", Όρνιθες", "Λυσιστράτη", "Αχαρνής", "Πλούτος") και το παρουσιάζει το 1978 στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Έρευνας, με τη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη.



"Ειρήνη": παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός ειρηνόφιλου Αθηναίου να απελυθερώσει την Ειρήνη από τη σπηλιά, όπου την έχει φυλακίσει ο πόλεμος.
"Όρνιθες": Δυο Αθηναίοι, απογοητευμένοι από τη ζωή στην πόλη, καταφεύγουν στον ουρανό, στη χώρα των πουλιών, ζητώντας ειρήνη, ησυχία κια δικαιοσύνη. τα πουλιά μαθαίνουν πολλά σους ανθρώπους για το νόημα της ζωής.
"Λυσιστράτη": Μια σύγχρονη δασκάλα, αφού αφηγηθεί στα παιδιά-θεατές την ιστορία της αρχαίας Λυσιστράτης, τα καλεί να μιμηθούν το παράδειγμά της, Όπως τότε οι γυναίκες της Αθήνας έκαναν απεργία στους άνδρες τους για να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τους πολέμους, έτσι και τα παιδιά πρκίζονται να μην πιάσουν ποτέ στα χέρια τους πολεμικά παιχνίδια, για να δείξουν στους μεγάλους της γης πως αγαπούν την ειρήνη. 
"Αχαρνιώτες": βλέπουμε τη σύγκρουση ανάμεσα στον ειρηνόφιλο Δικαιόπολη, που αντιπροσωπεύει τη μακαριότητα της ζωής και στον πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο, που αντιπροσωπεύει τη μακαβριότητα του πολέμου.
"Πλούτος": Ο ομώνυμος ήρωας ερίναι τυφλός και δεν βλέπει πού δίνει τα αγαθά του, μ' αποτέλεσμα να χαρίζει πλούτη στους καούς. Όμως, όταν ξαναβρίσκει το φως του, γίνεται δίκαιος, κάνοντας μόνο τους καλούς να πλουτίσουν.» *
κλικ στο εικονίδιο
Ακούστε τον "Πλούτο" και τους "Αχαρνής"





κι εδώ την "Ειρήνη"





Το θέατρο "κάτω απ' τη γέφυρα", 10 χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη Ποταμίτη, «τιμά τη μνήμη του σημαντικού θεατρανθρώπου ανεβάζοντας την παράσταση σταθμό στην ιστορία του παιδικού θεάτρου, με τη μουσική και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη, που στο μεγαλύτερο μέρος της θα είναι η ίδια εκείνης της παράστασης του 1978, που θεωρείται πια κλασσική στο χώρο της παιδικής δισκογραφίας.
Με ευφάνταστα σκηνικά, δεκάδες κοστούμια και αξιοποιώντας (όσο χρειάζεται τη μαγεία των πολυμέσων), η παράστασή μας ευελπιστούμε να διασκεδάσει τους μικρούς (και όχι μόνο) θεατές και να τους ταξιδέψει σε κόσμους τέτοιους - σαν αυτούς που οραματίστηκε ο μεγάλος ποιητής - που η ειρήνη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η παιδεία και η δημοκρατία είναι κατακτήσεις και όχι... ευχές." *

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής, σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη, χορογραφία: Αρετή Μώκαλη.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Κώστας Τζαφέρης, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Οδυσσέας Κιόσογλου, Δανάη Καλαχόρα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

διαβάστε:
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Θέατρο "κάτω απ' τη γέφυρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...