Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η γειτονιά των αγγέλων - Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ιάκκωβος Καμπανέλλης-Τζένη Καρέζη
Η Τζένη Καρέζη ζητά από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη να της γράψει «το έργο της χρονιάς» κι έτσι προκύπτει μια λαϊκή όπερα, "Η γειτονιά των αγγέλων".
Παρουσιάζεται από το θίασο Καρέζη στο θέατρο Κοτοπούλη και κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτώβρη του 1963 με την Τζένη Καρέζη, το Νίκο Κούρκουλο, το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Κώστα Καρρά, τη Ζωή Φυτούση, το Δημήτρη Νικολαΐδη κ.ά.


Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σκηνοθετεί, για πρώτη φορά, και υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών, που μελοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Βασίλης Φωτόπουλος, τις χορογραφίες ο Βαγγέλης Σειλινός.
Τζένη Καρέζη και Κώστας Καρράς
Είναι μια υπερπαραγωγή με συντελεστές αγαπημένους του κοινού, χορό και τραγούδι, όμως η ανταπόκριση των θεατών δεν είναι η αναμενόμενη και ένα μήνα μετά την πρεμιέρα "κατεβαίνει" και η Τζένη Καρέζη με το Νίκο Κούρκουλο επανέρχονται τα Χριστούγεννα στη θεατρική σκηνή με το έργο των Γιαλαμά - Πρετεντέρη "Δεσποινίς διευθυντής".



"Ο Καμπανέλλης στήνει το σκηνικό της Γειτονιάς με φόντο την αυλή μιας ταβέρνας στη Δραπετσώνα. Μπροστά στη Μυρτιά ξετυλίγονται τα πάθη και οι έρωτες των απλών ανθρώπων του μόχθου και της προσφυγιάς, αλλά και των ευνοημένων." *
"Ένας παθιασμένος και ασύμβατος έρωτας γεννιέται κόντρα στα ήθη της εποχής  και βάζει σε δοκιμασία φιλίες, κώδικες συμπεριφοράς, αλλά και την ίδια τη δύναμη της αγάπης.
Νίκος Κούρκουλος - Τζένη Καρέζη - Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

"Με το έργο αυτό ο Καμπανέλλης ζωντανεύει, με τη βοήθεια της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, τη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1960. Μέσα από τις αυλές των προσφυγικών σπιτιών ξεφυτρώνουν οι πολυκατοικίες. Γεννιέται η αντιπαροχή. Η νέα εποχή θεμελιώνεται πάνω σε χαλάσματα, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον." *




Δείτε τα τραγούδια της παράστασης εδώ.




Ζωή Λάσκαρη και Νίκος Κούρκουλος "Γυμνοί στο δρόμο"

Το 1968 ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθετεί το πρώτο του δραματικό μιούζικαλ διασκευάζοντας για τη μεγάλη οθόνη τη "Γειτονιά των αγγέλων".
Λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, ο Αλέκος Παναγούλης κάνει την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και η χούντα απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τη μουσική του Μικη Θέοδωράκη.
Νίκος Κούρκουλος - Ζωή Λάσκαρη - στην κινηματογραφική μεταφορά της "Γειτονιάς των αγγέλων"

Ο σκηνοθέτης απευθύνεται στο Σταύρο Ξαρχάκο για τη μουσική επένδυση της ταινίας και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γράφει καινούριους στίχους. 
Ο Νίκος Κούρκουλος, ο μόνος που παραμένει από τη θεατρική διανομή, συμπρωταγωνιστεί με τη Ζωή Λάσκαρη. Κι εδώ τις χορογραφίες αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Σειλινός.
"Γυμνοί στο δρόμο" - 1969

Το μιούζικαλ προβάλεται με τον τίτλο "Γυμνοί στο δρόμο" το 1969, χωρίς να εκπληρώσει, κι αυτό, όπως και το θεατρικό, τις προσδοκίες των δημιουργών της.








Δείτε τα τραγούδια της ταινίας εδώ.










"Η γειτονιά των αγγέλων" ζωντανεύει ξανά από τις 25 Οκτώβρη στο REX, στην ίδια σκηνή όπου είχε πρωτοπαρουσιαστεί, σκηνοθετημένη από τον Κώστα Τσιάνο, με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, τις χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, τα τραγούδια των Καμπανέλλη - Θεοδωράκη, που θα τραγουδά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής ο Ζαχαρίας Καρούνης.
Ερμηνεύουν οι Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς, Χρήστος Νίνης, Ελένη Ουζουνίδου, Δημήτρης Δεγαΐτης κ.ά.




διαβάστε:
Άκρατη και άκοπη εμπορικότητα από το Εθνικό
Η γετονιά των αγγέλων - τα τραγούδια
Αυτή η γειτονιά δεν μυρίζει ναφθαλίνη
"Η γειτονιά των αγγέλων" στο Εθνικό Θέατρο 
ακούστε:
Τα τραγούδια του θεατρικού και της ταινίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...