Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νίκος Καζαντζάκης - Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει


Δείτε όλα τα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη εδώ.
"Γράφεται το 1936 στην Αίγινα, την εποχή που ο Καζαντζάκης μετέφραζε Πιραντέλλο για το Βασιλικό Θέατρο. Μοντέρνα κωμωδία πιραντελικού ύφους, μονόπρακτη σε δύο μέρη.


 Υπόθεση:
Καθώς ο διευθυντής ενός θιάσου αναζητεί έργο, εμφανίζονται διαδοχικά τα φαντάσματα της Κλυταιμνήστρας, του Φάουστ και του Οθέλλου προτείνοντάς του τις αντίστοιχες τραγωδίες. Ο διευθυντής ενθουσιάζεται με τον Οθέλλο και αρχίζουν οι προετοιμασίες για την έναρξη της παράστασης. Στο ρόλο του Οθέλλου εμφανίζεται ο Αλέκος, τη Δεισδαιμόνα υποδύεται η σύζυγός του Μαρίκα και τον Γιάγο (Ιάγο), ο Μήτσος, παλιός φίλος και πιθανόν πρώην εραστής της Μαρίκας.
Επιθυμώντας να παρουσιάσει μια παράσταση όλο πάθος, ο διευθυντής υποδαυλίζει τη ζήλια του Αλέκου, ο οποίος, από ένα σημείο και μετά, αδυνατεί να διακρίνει τη θεατρική προσποίηση από την πραγματικότητα. Έξαλλος από τις επί σκηνής ερωτοτροπίες της Δεισδαιμόνας και του Γιάγου, παύει να λειτουργεί ως ηθοποιός και αντιδρά ως προδομένος σύζυγος· στη σκηνή της κρεβατοκάμαρας, παραλείπει το κείμενο και επιτίθεται στη Μαρίκα. Οι θεατές νομίζουν ότι τη σκότωσε πραγματικά, αλλά στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί εμφανίζονται ζωντανοί." *


διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό,
είναι οι άνθρωποι, εσείς κι εγώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...